Lundaförslag från Per Persson

I Lunds rika musikliv finner man bl a stadens egna symfoniorkester: Lunds Stadsorkester.
I och med renoveringen av Stadshallen, som varit orkesterns hemmascen sedan 1960-talet, har orkestern bortrationaliserats: den får inte längre plats vare sig på eller bakom scenen.
Under Stadshallens renovering har orkestern haft Folkparkens rotunda som tillfällig lokal, något som nu blivit permanent. Rotundan har stor potential för många ändamål, men det är inget konserthus. Lokalen klarar till skillnad från Stadshallen bl.a. inte symfonisk musik utan elektrisk förstärkning, men även då är den onaturliga akustiken tveksam både för musiker och åhörare. Stadshallens läge möjliggör spontanbesök och kan även bli attraktiv konsertsal för professionella gästande orkestrar, en möjlighet som nu nästintill är utesluten.
Det är ointressant att nya Stadshallen glänser som aldrig förr när man helt skjutit bredvid mål och kompromissat bort sin akustiska konsertsal för symfoniorkestrar. Stadens symfoniorkester är en institution och ryggrad i Lunds kulturliv, som på riktigt står för kontinuitet och inbjuder till möten och delaktighet.
Gör om! Gör rätt! Det är absolut nödvändigt att Lunds Stadsorkester slutar verka i skymundan och på orkesterns villkor kan flytta tillbaka till sin hemmascen i Stadshallen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.