Låt Lund grönska

Debattartikel Sydsvenskan 20:e mars 2013
av Göran Bengtsson

Kultur&Nöjen. Lund har i Brunnshög ett gyllene tillfälle att gå emot förtätnings trenden i svensk stadsplanering. Hållbart stadsbygge kräver parker, menar Göran Bengtsson.

Men Lund har öppnat flera fronter i sitt krig mot parker. Knappt har dammet lagt sig efter segern över den riksintressanta natur- och kulturmiljön i Sankt Lars, förrän betongläggarna tar sats mot två andra parker, Borgarparken och Folkparken. Folkparken, ett drygt 100-årigt utflyktsmål i en stadsdel med den i särklass minsta parkytan per invånare, föreslås nu förädlas med höghus, som ”den enda lösningen” (stadsbyggnadsdirektören), även om en opinion av medborgarröster ser andra möjligheter.
I stället borde Lund tillämpa sitt program för ekologiskt hållbar utveckling genom att värna och utveckla parker och annan upplevelsenatur i skön förening med sin kulturhistoria. Stadsbyggarnas förmåga att realisera hållbarhet i stadens befintliga delar blir en indikation på framtidens Brunnshög och avgörande för om kommunen kvalificerar sig för ett liv efter ESS: Environmental Sustainability Society.

Läs hela artikeln införd i Sydsvenskan 130320
www.sydsvenskan.se/Låt Lund grönska

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.