I jakten på förtätning av våra städer är parker utan namn ett lätt byte

Träd förbättrar lokalklimatet och utgör en del av städernas infrastruktur. Att ta tillvara på träd och deras ekosystemtjänster är en strategi för att bygga framtidens hållbara städer, skriver Cecil Konijnendijk van den Bosch, Tim Delshammar och Johan Östberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som under torsdagen anordnar en konferens i Alnarp om i-Tree-programmet.

Fler träd ger färre problem efter kraftiga regn. Men träd har många olika typer av värden. Det finns anledning att påminna om:
Träden har betydelse för stadens grundläggande funktioner. De bidrar till att förbättra lokalklimatet genom vindskydd och skydd mot stark sol. De bidrar genom att rena luft från partiklar och de lagrar koldioxid.
Träden har en konkret och direkt inverkan på människors hälsa. I ett läge där vi måste anpassa oss efter stigande temperaturer är det viktigt att kunna använda träd som skuggar och som sänker temperaturen genom det vatten som avdunstar från lövverket.
På pluskontot finns också trädens bidrag till avkoppling och rekreation. Forskning om restorativa miljöer visar att träd får oss människor att må bra. Men för att vi ska dra nytta av träden krävs det att vi har tillgång till dem i vår vardagsmiljö.
Inledning av artikel införd i Sydsvenskan 150310

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.