Förtäta inte bort våra parker

Debatt Lund: Byggande
I och med husockupationerna 2008-2009 insåg Lunds politiker att staden lider av akut bostadsbrist. En kollapsad bostadsmarknad ska nu stimuleras och detaljplaner pressas fram i rekordfart. Eftersom alla plötsligt är överens om att det måste byggas mer är det dags att debattera hur detta byggande ska ske.
Nyckelordet i stadens nya bostadspolitik är förtätning. Visserligen är det på vissa sätt bättre att bygga flerfamiljshus än villor, men ser man närmare på vilka delar av Lund som ska förtätas så prickar kommunen in de ytterområden som redan är “täta”. Villaområden, som faktiskt är “glesa” och skulle må bra av mer kompakt bebyggelse, lämnas orörda i planerna. Problemet är att det är stora offentliga ytor i och kring ytterområdenas hus som byggs bort. Skolgårdar och parker ses i termer av lönsamma markaffärer. Ytor för att skilja bilar från barn eller cyklister bryts upp. Redan överfulla och nedgångna skolor och förskolor fylls till bristningsgränsen när fler höghus pressas in i Lunds redan tätbebyggda utkant.
Att förstöra våra gemensamt använda ytor är en bra, kortsiktig affär för stadens styrande. Den verkliga kostnaden för en ödelagd park, skolgård eller lekplats redovisas inte i en budget och sopas därför lätt under mattan. Att platsen för många människors sociala liv hotas spelar ingen roll när förtätnings planerna ritas på löpande band. Vi ser kanske konsekvenserna av detta tydligast i planerna för Borgarparken och Folkparken, men mönstret går att ana i hela Lund.
De som tar strid för gemensamma ytor avfärdas som ett särintresse. Självklart är det viktigt att bygga nytt, men att försvara och utveckla våra gemensamma platser är ett minst lika starkt och allmänt intresse. I kölvattnet av planer som kör över dessa intressen ser vi nu hur människor själva organiserar sig för att försvara platser som Folkparken och Borgarparken.
Alla sådana initiativ ställer vi oss bakom.
Erik Andersson och Juan Peréz
Förbundet Allt åt alla Lund

Publicerad i Sydsvenskan 27:de december 2012

Ett svar på ”Förtäta inte bort våra parker

  1. Hej!

    Mitt förslag till er är att ta fram ett motförslag efter 1800-talets stadsplanering:
    Markera ut var gator, torg och parker – det offentliga – skall ligga, och lägg ut resten som kvarter och tomter.

    Parker har kvalitativa egenskaper vilket tyvärr brukar missas av statistiker som letar efter “grönytor” och som i praktiken är gräsmattor vid trafikleder eller mellan hus som inte används av någon och ej heller uppskattas.

    Lunds stadskärna som är så omtyckt av så många har inga magiska egenskaper som begränsar den, men sålänge vi har för lite av stad i Lund kommer stadskärnan att vara endast för höginkomsttagare och studenter på nationerna samtidigt som exploatörer bebygger vår bästa åkermark eller finaste parkerna i stadens periferi. Det är här stadsplaneringen kommer in.

    Avslutningsvis så länkar jag till Yimby:s “Lindhagenplan 2.0” för inspiration.
    http://www.yimby.se/2012/09/lindhagenplanen-2.0_1310.html

    Alltså, lägg ut infrastrukturen (vilket parker i högsta grad är i likhet med gator) och tillåt att folk använder tomterna som de vill. Då skulle vi kunna bebygga de riktiga skräpytorna till “park” som finns och spara på de parker som betyder någonting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.