Därför är Edmanska huset en viktig byggnad

Debattartikel där Tomas Gustavsson byggkonstruktör, reflekterar om Edmanska huset, brutalistisk arkitektur i Lund och om genrens aktualitet i dagens byggande och arkitektur.

  • Edmanska huset ingår i en rad av byggnader som ritats av ”de tre i Lund”. Den präglas av att byggnadsstommen är tydligt redovisad. Det är kraftiga pelare och balkar, med imponerande spännvidd, av limträ som bygger upp rummet. I det inre vilar balkarna på en kraftig stålkonstruktion. Fasaden på framsidan utgörs av lätta glaspartier, utförda på distans utanför den bärande stommen, medan det som upplevs som byggnadens baksida och begränsning utåt bildas av tjocka murar, murade med ett tegel som närmast ger arkaiska associationer. Betong finns närvarande i golv, gradänger och väggar i entrén, där de gjutits mot brädformar, vilket avspeglas i väggytorna. Folkparksbyggnaden är nog den av ”de tre i Lunds” byggnader som är mest renodlat tektonisk, det vill säga präglas av konstruktiv logik, genom att nästan hela byggnadsstommen exponeras. Den är också starkt genomsyrad av ambitionen att låta de ingående materialens egenskaper framträda oförmedlat, vilket för att resultatet ska bli bra förutsätter skickligt hantverk. …
    Läs hela artikeln här: Därför är Edmanska huset en viktig byggnad 2019-03-24.pdf

Ett svar på ”Därför är Edmanska huset en viktig byggnad

  1. Tomas Gustavsson lyfter fram och nyanserar de kvaliteter som Edmanska huset har. Edman var regionalt verksam men huset har även uppmärksammats internationellt under senare år. Begreppet brutalismen kan som Tomas påpekar, lätt leda tankarna fel till brutala och grova betongbyggnader. I huset låts konstruktionen vara en synlig och vital del av huset i stället för att bakas in i anonyma väggar. Och huset är faktiskt hantverkligt byggt med varierat mureri, platsbyggda fönsterpartier och pergolor och markanpassade gradänger. Jag skulle vilja tillägga att huset är en av Bengt Edmans bästa och på ett unikt sätt samverkar med parken så att parken tillåts komma in i huset och omvänt ordnar parken i tre vackra parkrum med olika karaktärer. Det är glädjande att huset efter drygt fyrtio år äntligen fått den uppmärksamhet det förtjänar!
    Malena Larsvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.